fiets

Tips voor het combineren van racefietsen en krachttraining om in topvorm te blijven

Wat veel mensen nog niet weten, is dat het combineren van racefietsen en krachttraining zorgt voor optimale fitheid. Deze bijzondere combinatie brengt erg veel fysieke, wellicht voor sommigen ook mentale, voordelen met zich mee.In dit artikel wordt er dieper ingegaan op deze voordelen en worden er enkele tips en adviezen gedeeld om beide activiteiten effectief te integreren.

De voordelen van de combinatie racefietsen en krachttraining

Ten eerste ligt de fysieke focus tijdens het racefietsen voornamelijk op het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het uithoudingsvermogen en op het opbouwen van beenkracht. De voordelen omtrent krachttraining die we hierbij terugvinden zijn onder andere spieropbouw, verbeteren van de algemene kracht en bescherming tegen blessures. Een kwalitatief goede en goedkope racefiets vind je bij Matrabike.

Planning en structuur

Daarnaast is het hebben van een evenwichtige trainingsroutine en het opstellen van een goed overwogen trainingsplan van groot belang. Implementeer in deze routine en in dit trainingsplan dus zowel racefietsen als krachttraining. Het is hierbij belangrijk om af te wisselen van trainingsdagen, hersteldagen in te plannen en realistische doelen te stellen. 

Balans en herstel

Om verder te borduren op de hierboven genoemde hersteldagen wordt in deze sectie het belang van rust en herstel tussen trainingen benadrukt. Dit is erg belangrijk om overbelasting en eventuele blessures te voorkomen. Daarnaast is het ook van belang om voldoende nachtrust te krijgen, goede voeding te consumeren en te luisteren naar je lichaam om zo de algemene fitheid te bevorderen. Onder deze voeding vallen bijvoorbeeld voldoende calorieën, macronutriënten, maar ook het voldoende hydrateren van je lichaam.

Veiligheid en blessurepreventie 

Tenslotte is veiligheid ook een belangrijk onderwerp wanneer het om het combineren van krachttraining en racefietsen gaat. Draag tijdens het racefietsen altijd beschermende kleding en focus bij de krachttraining voornamelijk op het goed uitvoeren van de oefeningen voordat je omhoog gaat in gewicht. Zorg altijd voor een goede warming-up, stretch van tevoren eventjes en luister naar je lichaam.